Isnin, 4 Julai 2011

SuGaR GliDeR (TuPai TeRbAnG)


aku dah lama usha si comel neh!
just tak tercakap.sebab tgh dalam study lagi kan.
semua nya menghalang.espescially KEWANGAN.
Mahal gak mende alah nih!!



so,aku pasang je lah angan2 ni awal2 ye.
bagi semangat sikit nak habis study!
sebab,bila dah habis study,lepas tu aku kerja.
bila dah kerja,lepas tu aku dapat gaji.
bila dah dapat gaji,aku boleh lah beli natang ni!
=p



aku dah puas search kat kat internet info pasal SG ni.
mmg rata-rata harga dia RM250 and above utk seekor.
tp tak termasuk cage semua la.tak la mahal sgt.
just as a student mmg fikir banyak kali jugak la kan.


so sesiapa yg ada information pasal si comel ni,
tolong2 lah bagi tau sikit ilmu ye.teringin sangat ni.
soalan2 cepu tak berapa nak emas aku berupa:-



1)Selain cage,nak kena beli apa lagi?
2)Susah tak nak bela?apa yg susah ye?
3)Dia pregnant berapa lama nak tunggu beranak?
4)Menggigit tak?
5)Umur matang dia berapa?
6)Secara purata boleh hidup berapa lama?
7)Dia poo2 n pee2 tak bersepah ke?
8)Malam2 dia bising tak?
9)Kalau bawak g jalan2,dia tak lari ke?
10)Nak kena bagi makan berapa kali sehari?



tu je la soalan2 aku setakat ni.
kalau korang rasa baik hati,sharing is caring lah ye!:)


nah,tengok puas2 si comel hasil belas ehsan Tuan Google.








3 ulasan:

  1. 1)Selain cage,nak kena beli apa lagi?
    - makanan n bekas2 mkn minum..tmpt tdo pn..
    2)Susah tak nak bela?apa yg susah ye?
    - xpenah bela tp mcm xsusah sgt je..
    3)Dia pregnant berapa lama nak tunggu beranak?
    - ok, yg ni xtau..
    4)Menggigit tak?
    -kalau xkenal tuan, mmg gigit jugak la..
    5)Umur matang dia berapa?
    - cube gugel..
    6)Secara purata boleh hidup berapa lama?
    - erm..pass!
    7)Dia poo2 n pee2 tak bersepah ke?
    - haa..berak mmg bersepah n mcm poo2 kucing, busuk n lembik, tp kuantiti je skit..kucing mau gak tanam..ni xde..
    8)Malam2 dia bising tak?
    - jrng dgr wat bunyi, tp lau marah mcm ade bunyi cam dengus2..
    9)Kalau bawak g jalan2,dia tak lari ke?
    - kalau asal haiwan liar, lari jugak kot..lau da jinak, xlari la kot..ntah, agak2 je..
    10)Nak kena bagi makan berapa kali sehari?
    - mungkin 3x sehari mcm manusia..yg normal la..yg tak normal memanjang nk mkn..

    hehe..sekian..haap membantu..

    BalasPadam
  2. try tgk link ni..mybe blh mmbntu...
    http://www.cutehomepets.com/sugar-gliders-pet-of-the-week/

    BalasPadam
  3. 1)Selain cage,nak kena beli apa lagi?
    - kuaci, ulat etc as food. tempat tido yg selesa. tempat dia panjat2 pun kena ada. bekat makanan & minum

    2)Susah tak nak bela?apa yg susah ye?
    - kena slalu main dgn dia. sbb sugar glider ni jenis xleh lonely..nanti mati. xpun beli kan pasangan kalau xsempat nk layan

    3)Dia pregnant berapa lama nak tunggu beranak?
    - yg ni xsure. berbulan je.

    4)Menggigit tak?
    - yes. kalau dia takut & xkenal org

    5)Umur matang dia berapa?
    - utk jual: 2 bulan. utk mengawan: 2 tahun

    6)Secara purata boleh hidup berapa lama?
    - lebih 5 tahun

    7)Dia poo2 n pee2 tak bersepah ke?
    - bersepah tapi boleh ajar. kencing dia xhancing pun. tahi mcm tahi cicak

    8)Malam2 dia bising tak?
    - yes! sbb sugar glider ni active malam. sama ada bunyi dia sendiri @ bunyi dia main2 dlm sangkar tu

    9)Kalau bawak g jalan2,dia tak lari ke?
    - depends. kalau jinak, xlari la

    10)Nak kena bagi makan berapa kali sehari?
    - 2 kali..sekali pn boleh..letak byk2

    BalasPadam